Shatsa - taalvaardige lezers in spe

groep enthousiaste kinderen

Shatsa werd in 2019 opgericht door een groep jongeren uit de Tibetaanse Sonamling nederzetting in Ladakh (Indische Himalaya). De vijf oorspronkelijke oprichters gaan nu verder met het project, met als nobel doel hun taal en tradities levend te houden. In Tibet zelf is de Chinese bezetter hun cultuur, inclusief taal en authentieke religieuze rituelen, stelsmatig aan het vernietigen.

Maak kennis met het Shatsa team

Waarom Shatsa?

De meeste Tibetaanse jongeren hebben geen leescultuur, terwijl lezen essentieel is om je taalvaardigheid te verbeteren, je horizonten te verruimen en nieuwe kennis op te doen.

Door middel van allerlei creatieve activiteiten en een vaste en mobiele bibliotheekwerking met Tibetaanse en Engelse boeken brengt Shatsa Tibetaanse kinderen in ballingschap de liefde voor het lezen bij. Tevens sensibiliseren ze jongeren rond de gebeurtenissen in hun thuisland Tibet en leiden hen op tot mondige meertalige burgers die opkomen voor hun rechten en de rechten van hun onderdrukte landgenoten in Tibet.  

Wat doet Shatsa?

Image
Jongetje met boek

Het vijfkoppige team van Shatsa runt een bibliotheek met Tibetaanse en Engelse jeugdboeken, tijdschriften en spellen in de Tibetaanse nederzetting van Sonamling in Leh, de hoofdstad van Ladakh. De nederzetting huisvest ondertussen meer dan 5000 inwoners en bestaat uit 11 verschillende ‘kampen’ of gehuchten. Het verst verwijderde gehucht ligt op ruim 14 kilometer van het centrum.  

Om verder gelegen gehuchten te bedienen beschikt Shatsa over een mobiele bibliotheek. En ze gaan ook verder dan de Sonamling gemeenschap! Twee keer per jaar bezoeken ze met eigen voertuigen en een selectie leesmateriaal de kinderen van nomadisch levende groepen in het hooggebergte.

Shatsa ontleent niet alleen boeken, maar organiseert in de bibliotheek ook allerlei leesgerichte activiteiten, zoals hardop lezen, begrijpend lezen, storytelling, boekbesprekingen en ontmoetingen met auteurs.

Gevarieerd en kindvriendelijk aanbod

Daarnaast bieden ze een ruime waaier aan andere gemeenschapsvormende activiteiten aan, zoals filmvertoningen, tekenen, mandala’s inkleuren, quilten, rollenspellen, schattenjachten, educatieve natuurwandelingen, kwissen en zelfs openbare sporttornooien, dit om nieuwe doelgroepen te bereiken en te interesseren voor hun werking.

Enkele keren per jaar organiseert Shatsa ook meerdaagse leeskampen met een brede waaier aan activiteiten.

Foto's zeggen meer dan tekst. Surf naar het Shatsa foto album om een goed idee te krijgen van Shatsa's werking.

Naar Shatsa album

Hoe steunt Reach Out Shatsa?

Image
Jongetje bij boekenrek

Shatsa krijgt financiële steun van The Tibet Fund, maar moet ook zelf een deel van de werkings- en uitrustingskosten dragen.

Momenteel hebben ze een hoge nood aan meer systemen om boeken kindvriendelijk uit te stallen. Die moeten ze op kindhoogte laten maken en dat kost geld.

Met onze steun hopen we dat Shatsa zijn werking verder kan verbeteren en uitbreiden naar nieuwe doelgroepen.

Om te beginnen zou Reach Out hen graag een tiental aangepaste boekenrekken schenken, zodat ze hun vaste bibliotheek efficiënter én kindvriendelijk kunnen inrichten .